piątek, 29 stycznia 2016

Owies, miód i orzechy...


Są bardzo chrupiące, a ich smak podkreślają orzechy laskowe i masło orzechowe.
Sprawdzą się jako przekąska na dłuższej wyprawie lub wycieczce w góry, a także do porannej filiżanki kawy.
U mnie w roli zdrowych słodkości na wakacyjnym wypadzie pod namioty :)


Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki żytniej i otrąb żytnich
1/2 szklanki kokosu i słonecznika
6 łyżek rodzynek
3 garście orzechów laskowych
Łyżeczka proszku do pieczenia i cynamonu

Szklanka mleka
Szklanka wody
2 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki masła zwykłego

***

Płatki, mąkę, otręby, ziarna, rodzynki, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać osobno razem w dużej misce.
Orzechy laskowe posiekać nożem na kawałki i podprażyć na suchej rozgrzanej patelni.
Dodać do płatków i wymieszać.

Wszystkie mokre składniki, mleko, wodę, miód i masła podgrzać w garnuszku, poczekać aż miód i masła się rozpuszczą, zamieszać i zalać mieszankę płatków w misce. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na jedną godzinę na bok.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasteczka łyżką.
Piec przez 40 minut w 170 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz