sobota, 2 kwietnia 2016

Tarta czekoladowo-orzechowa a'la mazurek


Bardzo długo przeszukiwałam internet, moje ulubione blogi, magazyny i książki kulinarne w poszukiwaniu czegoś w stylu owsianego mazurka, jednak jak zawsze stanęło na spontanicznym wymyślaniu przepisu. Zamierzenia miałam zupełnie inne ale ciasto i tak wyszło na prawdę bardzo dobre. Zależało mi by było choć w połowie zrobione ze zdrowych składników. Choć nie jest to tradycyjny mazurek, to i tak może pochwalić się wspaniałym smakiem. Zdjęcia nie są rewelacyjne, ponieważ każdy chciał jak najszybciej spróbować no ale wiecie o co chodzi :)



Spód tarty
200g płatków owsianych zmielonych na mąkę
150g ugotowanej kaszy jaglanej
60g masła 
20g oleju kokosowego
Łyżka miodu
Cukier waniliowy

Nadzienie
200g mieszanki orzechów namoczonych w wodzie przez 5 godzin
80g kaszy jaglanej ugotowanej
3 łyżki miodu
150g czekolady mlecznej
100ml mleka
20g kakao
Miękkie awokado
Aromat migdałowy

4 jabłka
kokos
pokruszone ciasteczka

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w thermomixie przez 1min/obr.7 by ciasto było zwarte ale rozpadało się. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciastem formę do tarty i podpiec przez 25- 30 minut w 180 stopniach.

Orzechy odcedzić z wody, zmiksować na gładką masę 30sek/obr.8 jak będą małe grudki to też jest ok :) Czekoladę rozpuścić z mlekiem i miodem w małym garnuszku, przełożyć do miksera, dodać kakao, awokado, kaszę i aromat. Zmiksować ponownie przez ok. 2 minuty.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku.

Na upieczony i ostygnięty spód położyć jabłka, lekko docisnąć, a następnie rozsmarować orzechowo czekoladową masę. Wierzch udekorować dowolnie wiórkami i kawałkami pokruszonych ciasteczek.

Ciasto włożyć na noc do lodówki by troszeczkę zastygło :)





1 komentarz: