Tylko jedno zdjęcie, bo takie szybkie danie na obiad, a że wyszło bardzo smaczne to poszło na jeden raz ;) Nie wymaga dużo pracy ani namaczania soczewicy.
2 łyżki oleju
2 cebule
1 czerwona papryka
2 marchewki
4 pieczarki
Garść grzybów shitake
Szklanka soczewicy czerwonej
Pieprz, czosnek, curry, papryka ostra i słodka po łyżeczce
8 suszonych śliwek pokrojonych na połówki
2 łyżki wiórków kokosowych
Kawałek sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
Olej rozgrzewam na głębokiej patelni. Cebulę, marchewkę i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na oleju przez 3 minuty. Zmniejszam ogień na średni, dodaję soczewicę oraz grzyby shitake i zalewam 3 szklankami wody. Gotuję ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucam pieczarki, śliwki, wiórki i wszystkie przyprawy,mieszam i gotuję przez kolejne 5 minut. Pod koniec wierzch posypuję serem pleśniowym i trzymam jeszcze 5 minut na kuchence.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz