niedziela, 20 września 2015

Chrupkie chlebki z kaszy i ziaren



Jest to według mnie przepis łączący krakersy, a słynne skandynawskie chlebki, które zaczynają być powoli coraz bardziej popularne. Nie będę się za dużo rozpisywać, po prostu trzeba samemu je przyrządzić i przekonać się jakie są pysze zwłaszcza jeśli przepis jest banalnie prosty. Na przekąskę i jako zamiennik chleba, polecam każdemu :)

1 szklanka słonecznika
1/2 szklanki lnu, sezamu, dyni i orzeszków ziemnych
3 łyżki czarnuszki
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki owsianej, gryczanej lub zwykłej pszennej
4 zmiażdżone ząbki czosnku
Łyżeczka słodkiej i ostrej papryki, przyprawy włoskiej, oregano, majeranku
Sól i pieprz do smaku
 Szklanka ciepłej wody (lub nieco więcej)
ew.włoskie orzechy lub inne nasiona

Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku i zalewamy wodą i mieszamy do połączenia się składników. 
Ostawiamy do lodówki na 2 godziny.
Głęboką blachę wykładamy papierem i rozsmarowujemy gładko całą masę.
Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. 






3 komentarze:

  1. Często robię chlebek skandynawski z płatków. Coś czuję, że dla odmiany wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne chlebki z pysznymi ziarenkami :)

    OdpowiedzUsuń