niedziela, 17 kwietnia 2016

Korzenna bulgur z ciepłym jabłkiem




\

Najczęściej na śniadanie jemy płatki, jogurt czy owsiankę, jednak warto czasem dla urozmaicenia smaków i diety wprowadzić pyszne i zdrowe ziarenka kaszy. Jaglana, pęczak, gryczana, kuskus czy bulgur to pełnowartościowe i godne uwagi ziarna. 
Już dawno temu zakupiłam bulgur, a dopiero w tym tygodniu przyrządziłam go pierwszy raz. Polecam każdemu. Jest pyszna, sycąca i ma niewiarygodny słodko orzechowy posmak. 
Nie wymaga dużo pracy, wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut do nasiąknięcia. 

50g kaszy bulgur
Łyżka otrąb pszennych i żytnich
Łyżeczka cynamonu, imbiru i zmielonych goździków
Łyżka miodu
1,5 szklanki wody

Pół dużego jabłka lug gruszki
cynamon
Serek wiejski

Kaszę bulgur wymieszać z otrębami, przyprawami i miodem. Zalać ciepłą wodą i pozostawić na noc w lodówce. Rano garnuszek z kawą podgrzać na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut. 
W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i poddusić w towarzystwie cynamonu w małym garnuszku przez 5 minut. 
Całość przełożyć do miseczki i dodać 2 łyżki serka wiejskiego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz