Najczęściej na śniadanie jemy płatki, jogurt czy owsiankę, jednak warto czasem dla urozmaicenia smaków i diety wprowadzić pyszne i zdrowe ziarenka kaszy. Jaglana, pęczak, gryczana, kuskus czy bulgur to pełnowartościowe i godne uwagi ziarna.
Już dawno temu zakupiłam bulgur, a dopiero w tym tygodniu przyrządziłam go pierwszy raz. Polecam każdemu. Jest pyszna, sycąca i ma niewiarygodny słodko orzechowy posmak.
Nie wymaga dużo pracy, wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut do nasiąknięcia.
50g kaszy bulgur
Łyżka otrąb pszennych i żytnich
Łyżeczka cynamonu, imbiru i zmielonych goździków
Łyżka miodu
1,5 szklanki wody
Pół dużego jabłka lug gruszki
cynamon
Serek wiejski
Kaszę bulgur wymieszać z otrębami, przyprawami i miodem. Zalać ciepłą wodą i pozostawić na noc w lodówce. Rano garnuszek z kawą podgrzać na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut.
W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i poddusić w towarzystwie cynamonu w małym garnuszku przez 5 minut.
Całość przełożyć do miseczki i dodać 2 łyżki serka wiejskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz