czwartek, 28 kwietnia 2016

Coś a'la scones na wytrawnie


Cały ten przepis to była wielka improwizacja i dodawanie składników ''na wyczucie'' :) Na szczęście efekt końcowy był rewelacyjny i przyjął się wśród domowników.
Nie chciałam robić klasycznych brytyjskich scones na słodko lecz coś bardziej na wytrawnie co pasuje do leniwego rodzinnego śniadania. Oprócz listków sałaty można też dodać startą marchewkę lub buraka.

100g mąki pszennej
100g mąki owsianej
100g mąki żytniej
50g mąki ryżowej
50g mąki gryczanej

Garść słonecznika i pestek dyni
Garść żurawiny suszonej

20g drożdży
Łyżeczka cukru
Łyżka miodu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 lyżeczki słodkiej i ostrej papryki, czosnku, pieprzu i kurkumy
Łyżka oregano i majeranku
Jajko
70g masła zimnego
100ml mleka

5 liści sałaty

Wszystkie mąki, ziarna, orzechy, żurawinę, przyprawy i proszek wymieszać w jednym naczyniu.
Dodać drożdże, cukier, miód, jajko, masło, mleko i posiekaną w paseczki sałatę i wyrobić ręcznie lub w thermomixie przez 2min./obr.''kłosek''. Jeżeli ciasto będzie za suche należy dodać trochę mleka.
Uformować okrągłe bułeczki i piec przez 35 minut w 170 stopniach.
Smakuje rewelacyjnie ze wszystkim !
Mi najbardziej smakują z pastą z groszku i kiełkami lub z kombinacją awokado+pomidor+twaróg.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz