niedziela, 27 grudnia 2015

Pyszny chlebek bez pszenicy




Przepis na małą keksówkę

  • 50g zmielonego siemienia lnianego
  • Po 50g zmielonych ziaren słonecznika i pestek dyni
  • 100g mąki żytniej
  • 100g mąki pszennej
  • 4 łyżki sezamu, siemienia, dyni i słonecznika
  • 400g ciepłej wody
  • 30g drożdży
  • Łyżka oleju
  • Łyżka cukru
  • Łyżeczka soli

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dolewamy wodę i sól, na wierzch kładziemy drożdże i posypujemy je cukrem. Wyrabiamy chleb i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach.

Wersja Thermomix
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy na funkcji do chleba przez 3 minuty.
Piec przez 30 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz