niedziela, 26 października 2014

Jesienna szarlotka bez pszenicy


Idealne ciasto na jesienne poranki,południa i wieczory.Najlepiej gdy jest jeszcze ciepła o aromatycznym zapachu lekko szczypiącego w nos cynamonu,miękkie jabłka,kruche ciasto,a u góry jeszcze nuta orzechów.Królowa ciast SZARLOTKA.

200g mąki jaglanej ew.zmiksowana na mąkę kasza
50g cukru
Po 100g mąki owsianej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g masła 
2 żółtka
ew. 2 łyżki jogurtu

W thermomixie umieszczam 200g kaszy jaglanej i cukier, miksuję 50sek./obr.10. Dodaję mąkę ziemniaczaną ,owsianą oraz proszek, mieszam 10sek./obr.5. Następnie dodać masło i żółtka zmiksować do konsystencji kruchego ciasta 20sek/obr7. W razie potrzeby dodać jogurt i zmiksować jeszcze raz, gdyby ciasto nie było wystarczająco zwarte.

Suche składniki mieszamy razem, dodajemy masło i żółtka, szybko zagniatamy.Schładzamy przez ok.godzinę w lodówce.

1,5 kg jabłek
Łyżeczka cynamonu
3 łyżki miodu

Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub miksujemy na drobniutkie kawałeczki w thermomixie 15sek/obr5 następnie podgrzewamy przez 7 minut/obr. 2, temp.100 stopni lub podgotowujemy je w garnku, by sok częściowo odparował.Pod koniec dodajemy cynamon i miód.Mieszamy,odstawiamy do ostygnięcia.

70g orzechów włoskich
2 białka
Łyżka miodu
2  chlusty mleka
30g mąki owsianej lub płatków

Orzechy miksujemy 4sek/obr.7, przekładamy do osobnej miski, mieszamy z mlekiem, miodem i płatkami.Thermomix dokładnie myjemy i osuszamy, zakładamy motylek i ubijamy białka 1min/obr.6.Dodajemy zawartość miski i delikatnie mieszamy 10sek/obr.2.

Orzechy siekamy,mieszamy z miodem,mlekiem i płatkami.Ubijamy białka lecz tak by piana nie była sztywna tylko trochę ubita.Dodajemy orzechy i mieszamy delikatnie.

Okrągłą formę wykładamy ciastem, nakłuwany widelcem, dodajemy jabłka i równomiernie je rozprowadzamy.Na wierzch kładziemy białkowo orzechowo mieszankę i pieczemy w 170 stopniach przez 40-50 minut.

  

1 komentarz:

  1. śliczne zdjęcia, ja dalej nie piekę, ale miło mi się czyta smaczne przepisy na ciasta :)

    OdpowiedzUsuń