wtorek, 7 października 2014

Keep calm and bake lawasz !


Od dawna zastanawiałam się czy upiec ten jaglany chlebek czy nie ? W większości przepisów każdy się nim zachwycał.Z początku nie wydawało mi się że będzie to coś szałowego,ale jednak po spróbowaniu zakochałam się w nim :)
Po włożeniu do tostera jest jeszcze lepszy taki chrupiący i cieplutki.


  • 400g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 130 ml soku z pomarańczy ok.jedna duża
  • Jajko
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • Łyżeczka czosnku,pieprzu,papryki słodkiej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • Po 30g sezamu,słonecznika i siemienia 
Kaszę miksujemy na gładki krem,dodajemy sok,jajko i olej ponownie miksujemy.Dorzucamy mąki,zioła i nasiona mieszamy dokładnie.Całą masę rozsmarowujemy na  blasze o głębokim dnie i pieczemy nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz