Jest pyszne,delikatne i rozpływające się w ustach.Na pewno też o wiele zdrowsze od klasycznego tiramisu,przepis wzorowany był na wegańskim tiramisu ze Smakoterapii.Zapewniam,że próbując go każdy zatraci się w tych pysznościach.
Warstwa ''biszkopt''
- 100g daktyli
- 75g pestek dyni
- 75g słonecznika
- 2 jajka
- 50g otrąb żytnich
- 3 łyżki kakao
- Łyżeczka cynamonu i proszku do pieczenia
- Łyżka kawy mielonej
- Duży burak ok.150g
- Słodzidło,może być cukier,stewia lub ksylitol,ja użyłam słodzika
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę,żeby zmiękły.Dynię,słonecznik i otręby miksujemy na mąkę,dodajemy odsączone daktyle (wody nie wylewamy !!!) jajka i resztę suchych składników,miksujemy.Buraka obieramy i trzemy na dużych oczkach,dorzucamy do masy i dokładnie mieszamy.Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach,zawsze piekę w nierozgrzanym piekarniku.
Warstwa ''mascarpone''
- 450g kaszy jaglanej ugotowanej
- 3 dojrzałe banany
- 200g serka waniliowego
- 100g gęstego jogurtu
- Łyżka żelatyny lub agaru
- Słodzidło
- 2 gruszki
- ew.śliwki
+ Kawa do nasączenia wymieszana z amaretto,kakao
Ugotowaną kaszę miksujemy do momentu uzyskania kremowej,gładkiej konsystencji (thm. ok.1.5 minuty,obr.6-7).Dodajemy banany,słodzidło i powtarzamy czynność.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.Do masy dokładamy jogurt,serek i w.w. żelatynę.Mieszamy.Według uznania dodać możemy też do masy startą gruszkę lub pokrojone śliwki.
Ciasto kroimy w plasterki,moczymy w kawie z amaretto i układamy warstwami
-Serek
-Ciasto
-Serek
-Ciasto
-Serek
Z wierzchu posypujemy kakao,najlepiej włożyć na noc do lodówki,by smaki się przegryzły,a biszkopcik lepiej nasączył kawą.
Smacznego :)
Wygląda super. Fajny pomysł, ale otręby żytnie to chyba jednak gluten...?
OdpowiedzUsuńOj,popełniłam błąd miałam na myśli bez pszenicy.Już poprawione :)
Usuńgenialny deser!
OdpowiedzUsuńIntrygująca wersja :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę niezłe:)
OdpowiedzUsuń