piątek, 17 października 2014

Tiramisu bez pszenicy i mascarpone ale za to z buraczkiem


Jest pyszne,delikatne i rozpływające się w ustach.Na pewno też o wiele zdrowsze od klasycznego tiramisu,przepis wzorowany był na wegańskim tiramisu ze Smakoterapii.Zapewniam,że próbując go  każdy zatraci się w tych pysznościach.

 Warstwa ''biszkopt''
  • 100g daktyli
  • 75g pestek dyni
  • 75g słonecznika
  • 2 jajka
  • 50g otrąb żytnich
  • 3 łyżki kakao
  • Łyżeczka cynamonu i proszku do pieczenia
  • Łyżka kawy mielonej
  • Duży burak ok.150g
  • Słodzidło,może być cukier,stewia lub ksylitol,ja użyłam słodzika
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę,żeby zmiękły.Dynię,słonecznik i otręby miksujemy na mąkę,dodajemy odsączone daktyle (wody nie wylewamy !!!) jajka i resztę suchych składników,miksujemy.Buraka obieramy i trzemy na dużych oczkach,dorzucamy do masy i dokładnie mieszamy.Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach,zawsze piekę w nierozgrzanym piekarniku.



Warstwa ''mascarpone''
  • 450g kaszy jaglanej ugotowanej 
  • 3 dojrzałe banany
  • 200g serka waniliowego
  • 100g gęstego jogurtu
  • Łyżka żelatyny lub agaru 
  • Słodzidło
  • 2 gruszki
  • ew.śliwki
+ Kawa do nasączenia wymieszana z amaretto,kakao

Ugotowaną kaszę miksujemy do momentu uzyskania kremowej,gładkiej konsystencji (thm. ok.1.5 minuty,obr.6-7).Dodajemy banany,słodzidło i powtarzamy czynność.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.Do masy dokładamy jogurt,serek i w.w. żelatynę.Mieszamy.Według uznania dodać możemy też do masy startą gruszkę lub pokrojone śliwki.



Ciasto kroimy w plasterki,moczymy w kawie z amaretto i układamy warstwami
-Serek
-Ciasto
-Serek
-Ciasto
-Serek
Z wierzchu posypujemy kakao,najlepiej włożyć na noc do lodówki,by smaki się przegryzły,a biszkopcik lepiej nasączył kawą.
Smacznego :)








5 komentarzy: