czwartek, 28 sierpnia 2014

Bezglutenowa dwusmakowa tarta

 Ciasto z mąki ryżowej,a nadzienie czekoladowe z kaszy gryczanej,daktyli,bananów i kakao i na tym kolejna warstwa tym razem kokosowo-jaglana.Między tym warstewka powideł śliwkowych nadających odrobinę kwaśności i orzeźwienia.
W kuchni trzeba postać trochę dłużej,lecz smak wszystko rekompensuje,zresztą dla zapalonego kucharza to chyba nie problem.


Ciasto:
300g mąki ryżowej
70g masła
1 jajko i żółtko
50g gęstego jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g cukru brązowego

Nadzienie I :
250g kaszy gryczanej ugotowanej
2 duże dojrzałe banany
150g daktyli
1 jajko
3 łyżki kakao i amaretto

Nadzienie II :
250g kaszy jaglanej ugotowanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
150g kokosu
50g cukru brązowego
100g jogurtu
ekstrakt waniliowy

dodatkowo słoiczek powideł


Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. pół godziny.Składniki na ciasto szybko wyrabiamy(jeśli nie ma mąki ryżowej można użyć zmielonego na pył ryżu) i umieszczamy w lodówce na pół godzinki.Kaszę gryczaną miksujemy na krem,dodajemy banany,jajko i namoczone daktyle razem z wodą,która nadaje nam słodkości.Gdy otrzymamy gładki,niezbity mus dodajemy kakao oraz amaretto.Ponownie mieszamy.Schłodzone ciasto wyjmujemy i wylepiamy formę do pieczenia.Umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.Teraz czas na drugą masę.Kaszę jaglaną także miksujemy osobno,następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy do gładkiego musu.
Na podpieczoną tartę wykładamy czekoladowe nadzienie,na wierzchu smarujemy powidłami i kładziemy kokosową warstwę.Pieczemy przez 35-40 minut.


3 komentarze: