czwartek, 21 sierpnia 2014

Korzenna owsianka ze słodkimi jeżynami i delikatnym bananem


Kolejny leniwy poranek,deszcz za oknem i brak jakiejkolwiek motywacji,by zwlec się z łóżka ale,gdy pomyślę że w kuchni czeka na mnie ciepłe,otulające śniadanie o wiele łatwiej jest wstać.

Składniki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • ok.pół szklanki mleka 
  • Łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki imbiru,kardamonu i gałki 
  • 5 daktyli 
  • Pół banana 
  • 2 garści jeżyn 
  • Serek wiejski 
  • 2 łyżki wiórek kokosowych


Do garnuszka wlewam wodę,gdy się zagotuję wrzucam płatki i przez minutę gotuję na największym ogniu,potem cały czas na średnim,po ok.4 minutach wlewam mleko,dorzucam otręby,przyprawy i pokrojone na połówki daktyle,gotuję ok 2-3 minuty.
Przekładam do miseczki i dodaję pokrojonego w plasterki banana,jeżyny,serek oraz posypuję wiórkami.
Smak i aromat bezcenny :) 


Enjoy ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz