niedziela, 31 sierpnia 2014

Powidła ze śliwek i jeżyn z dodatkiem cynamonu

  • 1,5 kg śliwek wypestkowanych
  • 1 kg jeżyn
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200g cukru

Od razu z początku napiszę,że większość dżemów,powideł,przecierów i innych przetworów przygotowuję w robocie kuchennym Thermomix,ponieważ jest szybciej,czyściej i wygodniej.Z resztą kto ma tego robota mnie na pewno zrozumie :) 

Śliwki i jeżyny dokładnie myję i osuszam.Owoce wrzucam do thermomixa, dodaję cynamon i cukier,a następnie nastawiam na 50 min,temp.Varoma i obr.2.Na pokrywę stawiam koszyczek z papierem ręcznikowym w środku by powidła pod wpływem temperatury nie ''wyskakiwały'' aż tak bardzo.Po upływie czasu przekładam do wyparzonych słoiczków,zakręcam i stawiam wieczkiem w dół.



Pyszneee powidła !!!


1 komentarz:

  1. jakie aromaty... śliwki, jeżyny i cynamon- to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń