- 1,5 kg śliwek wypestkowanych
- 1 kg jeżyn
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g cukru
Od razu z początku napiszę,że większość dżemów,powideł,przecierów i innych przetworów przygotowuję w robocie kuchennym Thermomix,ponieważ jest szybciej,czyściej i wygodniej.Z resztą kto ma tego robota mnie na pewno zrozumie :)
Śliwki i jeżyny dokładnie myję i osuszam.Owoce wrzucam do thermomixa, dodaję cynamon i cukier,a następnie nastawiam na 50 min,temp.Varoma i obr.2.Na pokrywę stawiam koszyczek z papierem ręcznikowym w środku by powidła pod wpływem temperatury nie ''wyskakiwały'' aż tak bardzo.Po upływie czasu przekładam do wyparzonych słoiczków,zakręcam i stawiam wieczkiem w dół.
jakie aromaty... śliwki, jeżyny i cynamon- to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń