środa, 20 sierpnia 2014

Powitam was chlebem i solą :)

Jako,że dopiero założyłam bloga i jest to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość za jakiekolwiek możliwe błędy :) By było miło przywitam się tradycyjnie po polsku. 


                        Chleb pszenno żytni z siemię lnianym i przyprawą włoską 
  • 100g żyta
  • 100g płatków oswianych
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych
  • 1/3 kostki drożdży 
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 100g siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 20g oleju
  • 2  łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka czosnku
  • ok.350 ml wody 
 Z przepisu wychodzi chleb wielkości małej keksówki. 

 Żyto i płatki umieścić w thermomixie, zmiksować 50sek./obr.10. Następnie dodać mąkę, otręby, ziarna, sól, czosnek i przyprawę włoską wymieszać 15sek./obr.4. Dodać olej, drożdże, a na nie łyżkę cukru i zalać ciepłą wodą. Wyrobić na funkcji do ciasta przez 2 minuty. Piec 35 minut w 180 stopniach. 


Żyto i płatki mielimy na mąkę,dodajemy mąkę,otręby,siemię lniane i mieszamy.Na wierz kładziemy drożdże posypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą,wyrabiamy mikserem na ciasto chlebowe.Podczas wyrabiania dorzucamy sól,olej i przyprawy.Gdy ciasto będzie miało prawidłową konsystencję przekładamy do foremki (małej keksówki) i pieczemy w nierozgrzanym piekarniku ok.35 minut w 180 stopniach.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz