Jako,że dopiero założyłam bloga i jest to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość za jakiekolwiek możliwe błędy :) By było miło przywitam się tradycyjnie po polsku.
Chleb pszenno żytni z siemię lnianym i przyprawą włoską
- 100g żyta
- 100g płatków oswianych
- 100g mąki pszennej
- 3 łyżki otrąb orkiszowych
- 1/3 kostki drożdży
- łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- 100g siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 20g oleju
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka czosnku
- ok.350 ml wody
Z przepisu wychodzi chleb wielkości małej keksówki.
Żyto i płatki umieścić w thermomixie, zmiksować 50sek./obr.10. Następnie dodać mąkę, otręby, ziarna, sól, czosnek i przyprawę włoską wymieszać 15sek./obr.4. Dodać olej, drożdże, a na nie łyżkę cukru i zalać ciepłą wodą. Wyrobić na funkcji do ciasta przez 2 minuty. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Żyto i płatki mielimy na mąkę,dodajemy mąkę,otręby,siemię lniane i mieszamy.Na wierz kładziemy drożdże posypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą,wyrabiamy mikserem na ciasto chlebowe.Podczas wyrabiania dorzucamy sól,olej i przyprawy.Gdy ciasto będzie miało prawidłową konsystencję przekładamy do foremki (małej keksówki) i pieczemy w nierozgrzanym piekarniku ok.35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz