niedziela, 5 kwietnia 2015

Pietruszkowy chlebek bez pszenicy

 


Składniki

Po 50g słonecznika, orzechów włoskich, ziemnych i migdałów
100g mąki owsianej oraz ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody
Łyżeczka kakao, imbiru i cynamonu
2 jajka
2 pietruszki
2 jabłka 
50ml oleju
3/4 szklanki mleka
3 łyżki miodu
Garść żurawiny

Orzechy i nasiona wszystkie mielimy na mąkę (w thermomixie 6 sek./obr.10). Jedno jabłko i obraną pietruszkę gotujemy do miękkości ok. 10 minut na średnim ogniu, odstawiamy do przestygnięcia. Suche składniki tzn. mąkę, orzechy, proszek, sodę, przyprawy i żurawinę mieszamy razem 10sek/obr.5 przekładamy do miski. W thermomixie miksujemy mleko, miód  z jajkami, olejem i wcześniej ugotowaną pietruszką oraz jabłkiem. Drugie jabłko i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach mieszamy z suchymi składnikami w misce, a następnie wyrabiamy w thermomixie z mokrymi składnikami (1 min/obr.4 wsteczne).
Piec ok. 45 minut w 175 stopniach. 










2 komentarze: