niedziela, 17 maja 2015

Kakaowe ciasto z serkiem BP


3/4 szklanki kaszy jaglanej suchej lub ok.500g ugotowanej
2 jajka
50 ml oleju
słodzik
30g kakao
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
100g mąki owsianej 
50g zmielonych orzechów włoskich
3 rządki czekolady
1 łyżeczka imbiru
2 gaście moreli


opakowanie serka wiejskiego, odsączonego ze śmietanki
50g twarogu
20g wiórków kokosowych
łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w wodzie
sok z połowy cytryny

3 małe beziki
2 kostki czekolady, starte

ew. dżem wiśniowy lub świeże wiśnie 


Ugotowaną kaszę wrzucamy do thermomixa razem z jajkami, olejem, słodzikiem, kakao, imbirem,sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy 30sek./obr.7. Następnie dorzucamy resztę suchych składników,mąkę, pokrojone w kostkę morele i czekoladę. Mieszamy 30 sek./obr.4 i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto po upieczeniu schładzamy w lodówce.

Żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Serek, twaróg, kokos i sok z cytryny miksujemy na gładki krem, 20sek./obr.5 dolewamy żelatynę i miksujemy ponownie 20sek./obr.5. Wkładamy do lodówki na 20 minut by masa lekko stężała.

Na cieście rozsmarować należy serek i posypać rozkruszonymi bezikiami oraz startą czekoladą. 
Jeżeli ktoś ma te wiśnie w domu to zaleca się dodać je do ciasta lub serka :) 

UWAGA CIASTO SZYBKO ZNIKA 




1 komentarz: