- Odżywianiu się
- Produktach
- Pojawią się też recenzje i opinie na temat produktów
- Tematyczne serie
- Zdjęcia naszego pięknego świata i przyrody
- Trochę o zdrowiu i urodzie
- Czasem nawinie się coś o mej osobie
- Jakieś ciekawostki/porady
- I inne takie duperele co przyjdą mi do głowy ;)

Aczkolwiek żeby już nie przynudzać zacznę pisać o tym o czym miało być.
Proszę Państwa chcę byście przywitali się z rośliną która odmieni wasze życie, a jak nie życie to przynajmniej zdrowie. Tak, tak serio :)
Zaraz przekonasz się dlaczego.
Zaczynamy show !!
Ale najpierw trochę wiedzy z encyklopedii :
Imbir (Zingiber Boehm.) – rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii.
- Gatunki
- imbir japoński, i. mioga (Zingiber mioga (Thunb.) Roscoe)
- imbir lekarski (Zingiber officinale Roscoe)
- imbir cytwarowy (Zingiber zerumbet (L.) Sm.) - używany w lecznictwie
- imbir żółty (Zingiber purpureum Roscoe, syn. Z. cassumunar Roxb.) - używany w lecznictwie

Na pewno w kuchniach większości z was znajdzie się imbir sproszkowany, świeży, suszony lub w herbatkach, nie liczy się to pod jaką postacią tylko to że jest !! Ma on mnóstwo właściwości.
Zalicza się do pokarmów ostrych przez co wzmaga krążenie energii i zwiększa tępo przemiany materii. W prostszym języku mówiąc, co za pewnie zaciekawi większość kobietek: IMBIR JEST NATURALNYM I NAJTAŃSZYM SPALACZEM TŁUSZCZYKU najlepiej sprawdzi się w takim oto sposobie, pół godziny przed treningiem bierzemy 1/2 łyżeczki imbiru takiego sproszkowanego, połykamy i popijamy wodą, trochę ostre ale ja stosuję i jakoś żyję ;) Dawkę możemy z czasem zwiększać ale nie przesadzajmy !!! Powoduje to wzrost temperatury ciała o jeden stopień.
Ale ale... świat nie jest taki różowy jak by się chciało żeby był, sam imbir za ciebie tłuszczu nie spali trzeba mu pomóc dietą, odpowiednią ilością wody no i ćwiczeniami/treningiem lub Chodakowską (czytaj jak chcesz).
Mamy już 1:0 dla imbiru, dopiero się rozkręcamy
Jeśli masz wzdęcia lub zgagę i męczysz się bardzo możesz spróbować imbirowej herbatki, która uspokoi co nieco twój układ trawienny.
Imbir łagodzi bóle zapalne i często spotykane zapalenia stawów oraz mięśni.

Wysuszai ogrzewa organizm, wspomaga trawienie zwłaszcza u osób ze skłonnością do zimna i wilgoci. Działa jak środek pobudzający, wspiera ogólną stabilność i swobodny przepływ energii.
Co ważne imbir tak jak majeranek i koper zaleca się stosować przy leczeniu zaburzeń miesiączkowania, a także pomoga regulować cykl.
Jeśli gotujesz mięso, nie zapomnij dodać zbawiennego imbiru. Po co ?? A, no po to, że pomoże on naszemu kochanemu organizmowi pozbyć się toksyn i kwasów pochodzących z mięsa.
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
No nie wspomnę o tradycyjnej herbatce z imbiru, którą najczęściej pijemy przy przeziębienu lub bólach gardła, a szkoda że tylko wtedy bo należy to robić regularnie by organizm się oczyszczał.

Imbir dla urody
Olejek z imbiru stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i
przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest
bazą wielu perfum.

Rodzaje imbiru
- Najczęstsza forma to imbir świeży lub sproszkowany
- Dostaniemy marynowany, dodawany do sushi
- Suszony
- Kandyzowany w cukrze
- Ale piwa i inne napoje imbirowe
- W pierniczkach i ciastkach też znajdziemy imbir

Do czego go używam ???
A no do wszystkiego. Serio. Trochę do owsianki, trochę do zielonego szejka, posypuję sałatki, jakieś gotowane dania, oczywiście do domowych wypieków i chutne'i oraz innych przetworów.
ALE TO NIE WSZYSTKO
Nawet Maja Włoszczowska, nasza mistrzyni świata jest zwolenniczką imbiru. Sama przyznaje, że
dzień bez imbiru to dzień stracony ( nie no żartuję :P, a może nie ? ) sproszkowany dodaje do płatków śniadaniowych, świeży miksuje z sokami, a suszony podgryza w ciągu dnia. Pomaga to jej wzmocnić organizm i szybciej zregenerować się po ciężkim treningu.
dzień bez imbiru to dzień stracony ( nie no żartuję :P, a może nie ? ) sproszkowany dodaje do płatków śniadaniowych, świeży miksuje z sokami, a suszony podgryza w ciągu dnia. Pomaga to jej wzmocnić organizm i szybciej zregenerować się po ciężkim treningu.
A więc.... coś w tym chyba jest co nie ???
Jeśli nawet sportowcy wielbią imbir.
Jeśli choć trochę spodobał ci się post to fajnie, możesz napisać jakiś komentarz :)
Do następnego wpisu, si ju sun :D
Ja chyba wiele tracę, ale imbiru nie jem w ogóle i chyba czas to zmienić...
OdpowiedzUsuńDzisiaj posadziłem 2 kłącza imbiru bo używam go dużo a chcę mieć własny eko...Właśnie parę dni temu dowiedziałem się że można hodować ... si ju sun / nie wygłupiłem się ? /
OdpowiedzUsuń