poniedziałek, 10 listopada 2014

Aromatyczny ajvar


Pyszna pasta z bakłażanów i soczystych słodkich papryk.Za pewne wegetarianie i weganie mają jej spore zapasy na cały rok.Pyszne,naturalne i pasuje wręcz do wszystkiego.Wspaniały zamiennik ketchupu. 




  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1,5 kg bakłażanów
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 ml oliwy
  • Łyżka soli
  • ew.jeśli chcemy wersję ostrzejszą - papryczka chilli posiekana
Paprykę i bakłażany dokładnie myjemy,kroimy na połówki i pieczemy w nagrzanym do temp.210 stopni  piekarniku do momentu,gdy skórka papryki nie zacznie się ''przypalać''.Z bakłażanów łyżką wyciągamy miąższ,a paprykę obieramy ze skórki.

Thermomix
Upieczone i obrane już warzywa umieszczam w naczyniu razem z czosnkiem i miksujemy na papkę obr.8/15 sekund. Dodaję sól i oliwę gotujemy temp.Varoma/25 minut.

Klasycznie
Warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem umieszczamy w wysokim garnku.Gotujemy,następnie zmniejszamy ogień na średni dodajemy sól,oliwę i co jakiś czas mieszamy równocześnie ''rozciaptując'' warzywa na mus.Cały proces powinien zająć ok.godziny.

Gorące przekładamy do wyparzonych słoików,zakręcamy i odstawiamy do dołu wieczkiem,ew.pasteryzujemy. 

1 komentarz:

  1. Kocham ajwar używałam go kiedyś do wszystkiego . Z kolendrą i śliwką pyszne :)

    OdpowiedzUsuń