Pyszna pasta z bakłażanów i soczystych słodkich papryk.Za pewne wegetarianie i weganie mają jej spore zapasy na cały rok.Pyszne,naturalne i pasuje wręcz do wszystkiego.Wspaniały zamiennik ketchupu.
- 2 kg papryki czerwonej
- 1,5 kg bakłażanów
- 6 ząbków czosnku
- 50 ml oliwy
- Łyżka soli
- ew.jeśli chcemy wersję ostrzejszą - papryczka chilli posiekana
Thermomix
Upieczone i obrane już warzywa umieszczam w naczyniu razem z czosnkiem i miksujemy na papkę obr.8/15 sekund. Dodaję sól i oliwę gotujemy temp.Varoma/25 minut.
Klasycznie
Warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem umieszczamy w wysokim garnku.Gotujemy,następnie zmniejszamy ogień na średni dodajemy sól,oliwę i co jakiś czas mieszamy równocześnie ''rozciaptując'' warzywa na mus.Cały proces powinien zająć ok.godziny.
Gorące przekładamy do wyparzonych słoików,zakręcamy i odstawiamy do dołu wieczkiem,ew.pasteryzujemy.
Kocham ajwar używałam go kiedyś do wszystkiego . Z kolendrą i śliwką pyszne :)
OdpowiedzUsuń