Zrobione tak w sumie z przypadku.Za duża ilość ugotowanej kaszy jaglanej przerodziła się w smakowite trufelki z motywem świątecznym.Zróbcie i spróbujcie sami - są pyszne ! :)
- 300g ugotowanej ''suchej'' kaszy jaglanej
- Po 50g maku i migdałów zmielonych na mąkę
- Pół łyżeczki cynamonu,imbiru i kardamonu
- Łyżeczka kakao
- Łyżka otrąb żytnich
- 50g żurawiny suszonej
- Łyżka miodu
- ew.dowolne słodzidło jeśli będzie taka potrzeba
- Wiórki kokosowe
Kaszę miksuje,aż powstanie z niej zbita masa,dodaję resztę składników oprócz żurawiny.Miksuję,dorzucam pokrojoną na drobniejsze kawałeczki żurawinę i dodaję do masy.Schładzam w zamrażarce ok.2 godzin.Formuję kuleczki i obtaczam w kokosie.
Przechowywać w lodówce.
ale śliczności! świetny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń