sobota, 15 listopada 2014

Korzenne kuleczki z kaszy


Zrobione tak w sumie z przypadku.Za duża ilość ugotowanej kaszy jaglanej przerodziła się w smakowite trufelki z motywem świątecznym.Zróbcie i spróbujcie sami - są pyszne ! :) 




  • 300g ugotowanej ''suchej'' kaszy jaglanej
  • Po 50g maku i migdałów zmielonych na mąkę
  • Pół łyżeczki cynamonu,imbiru i kardamonu
  • Łyżeczka kakao
  • Łyżka otrąb żytnich
  • 50g żurawiny suszonej
  • Łyżka miodu
  • ew.dowolne słodzidło jeśli będzie taka potrzeba
  • Wiórki kokosowe
Kaszę miksuje,aż powstanie z niej zbita masa,dodaję resztę składników oprócz żurawiny.Miksuję,dorzucam pokrojoną na drobniejsze kawałeczki żurawinę i dodaję do masy.Schładzam w zamrażarce ok.2 godzin.Formuję kuleczki i obtaczam w kokosie.
Przechowywać w lodówce. 




2 komentarze:

  1. ale śliczności! świetny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń