niedziela, 28 grudnia 2014

3 K


Kawowy Krem Kuskus 


Szybki,słodki i do tego zdrowy deserek ?? Bez problemu !
Inspirowałam się kawowym kremem kuskus z książki ''Zaskakująca kasza i ryż'' ale dlatego, że nie miałam połowy składników do przygotowania, ''lekko'' zmodyfikowałam przepis.
Przepis godny uwagi.Rozpływa się w ustach, czuć mocno kawę i aksamitność tego kremu.
Można wzbogacić go o orzechy,migdały w płatkach,kokos lub dodać ostrej papryczki, która dodatkowo podkreśla czekoladowy smak.




Szklanka kaszy kuskus
2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy
Szklanka mleka
Łyżka żelatyny/agar agar
3 rządki mlecznej czekolady
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu lub amaretto
szczypta cynamonu i pieprzu kajeńskiego 

Szklankę kaszy zalewam kawą i odstawiam na 10 minut, by wchłonęła płyn. Następnie w thermomixie umieszczam mleko, żelatynę, czekoladę i miód, podgrzewam 3min/obr.3 temp. 80 stopni. Dodaję do naczynia kaszę, kakao, amaretto i przyprawy, miksuję 20sek/obr8.
Przekładam do wysokich szklanek i wstawiam na min. 3 godziny do lodówki.

Szklankę suchej kaszy zalewam kawą i odstawiam na 10 minut, by kasza wchłonęła płyn.Następnie w małym garnuszku podgrzewam szklankę mleka,łyżkę żelatyny, 3 rządki mlecznej czekolady i 3 łyżki miodu.Podgrzewam do momentu gdy czekolada się rozpuści.Kaszę z zawartością garnuszka,kakao,rumem,cynamonem i szczyptą pieprzu kajeńskiego miksuję na gładki krem,przekładam do wysokich szklanek i wstawiam na min.3 godziny do lodówki.Pyszne,czekoladowe i lekko piekące w podniebienie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz