wtorek, 30 grudnia 2014

Wege zapiekanka pasterska

\

Danie bardzo sycące, smaczne i idealne oczywiście na obiad.Jego przygotowanie zajmuje ok.30 minut, a starcza na 2-3 dni dla całej rodziny.Wzorowałam się na przepisie z jadłonomii ale, że nie miałam wszystkich składników to trzeba było kombinować. I wykombinowało się pysznie :) 


Soczewica: 
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ajvaru
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • 1 duża cebula
  • Pół cukinii
  • Parę łyżek kukurydzy, ok. 4-5
  • Tymianek, oregano, ostra papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej
 Ziemniaczane puree:
  • 5 ziemniaków średniej wielkości ok.600g
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 2 łyżki masła lub masła roślinnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Majeranek
  • sól i pieprz
  • Pieczarki
  • Sos bbq lub ketchup


Przygotowanie: 
Soczewicę opłukać i gotować w wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka ale jeszcze się nie rozpadać. Podczas gotowania obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować w wodzie do miękkości.Warzywa pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć warzywa, a następnie dusić je na mniejszym ogniu przez 7 minut. Dodać soczewicę, kukurydzę, czosnek, ajvar i przyprawy.Wymieszać.
Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki i zmiksować na puree.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Naczynie żaroodporne wyłożyć soczewicą, a następnie rozsmarować puree. Na wierzchu ułożyć plastry pieczarek i polać sosem lub ketchupem.
 Zapiekać przez około 30-40 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz