Przepis bardzo łatwy i jeszcze bardziej smaczny, wystarczy zmiksować kaszę z przyprawami i innymi składnikami. Można spróbować też wariantu na słodko i dodać kakao, kawałki czekolady lub żurawinę i kokos. Polecam, naprawdę !!! Można się zakochać :)
Sprawdza się jako przekąska na imprezach podana z dipem z marchewki, groszku lub hummusem.
1 szklanka kaszy jaglanej (700g ugotowanej)
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
60ml oliwy
Jajko
Łyżka majeranku, oregano, tymianku i ziół prowansalskich
Łyżeczka ostrej papryki i słodkiej, czosnku, curry i kminku
30g mąki ziemniaczanej
30g mąki owsianej
30g mąki ryżowej
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki słonecznika i sezamu
Posiekana ćwiartka papryki zielonej i czerwonej
Świeży koperek posiekany
Pół łyżeczki soli
ew. suszone pomidory/oliwki
Ciepłą kaszę, sok, oliwę i jajko umieszczamy w thermomixie i miksujemy 30sek./obr.8-10 do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy resztę składników czyli mąkę, proszek, przyprawy, zioła i ziarna, włączamy obroty wsteczne i miksujemy 30sek./obr. 6. Na koniec dodajemy paprykę i ew. oliwki miskujemy delikatnie 20sek./obr.4. Pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach.
Wszystkie składniki oprócz papryki i ziaren miksujemy na gładki krem bez gródek, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach. Kroimy jak trochę ostygnie.
Podaję to praktycznie do wszystkiego, można zastąpić nim chleb, jeść jako przekąska lub zapiec z pikantnym serem albo wegetariańskim pasztecikiem.
Wyglądają przepysznie - z kaszy jaglanej wszystko wychodzi smakowite ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Muszę je zrobić <3
OdpowiedzUsuńKlikniesz. Kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*