sobota, 23 stycznia 2016

Batoniki owsiane z morelami i bananem



Składniki 

3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb żytnich i mąki kukurydzianej
1 szklanka kokosu
15 dużych, miękkich suszonych moreli pokrojonych na kawałeczki
10 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki
Łyżeczka cynamonu, imbiru i proszku do pieczenia 

Powyższe składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.

2 łyżki miodu
200g dojrzałych bananów
350ml mleka
350ml wody
3 łyżki oleju kokosowego

3 garście płatków kukurydzianych
 3 kostki gorzkiej czekolady

Mokre składniki zmiksować w thermomixie 30 sek./obr.10 lub innym naczyniu. Połączyć z zawartością miski i ponownie dokładnie wymieszać, by wszystko się zlepiło. Odstawić do nasiąknięcia na 2 godziny. Ważne jest, by zamieszać raz-dwa razy całą masę, ponieważ im częściej to robimy tym płatki robią się bardziej papkowate przez co ciasteczka mogą wyjść niedopieczone lub kluchowate. 

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na wierzch (wg. gustu) rozsypać płatki kukurydziane,  następnie wyłożyć masę owsianą, a na wierzch zetrzeć 3 kostki gorzkiej czekolady.

Piec przez 50 minut w 175 stopniach.







1 komentarz: