Wszyscy wiemy, że to co zrobione przez nas samych w domu jest najlepsze. Tym bardziej tyczy się to słodkich płatków, które kuszą dzieci i nawet dorosłych swoimi kolorowymi opakowaniami, pomysłowymi hasłami i reklamami. Większość płatków w tym wliczając te ''zdrowe'' składa się z prostych węglowodanów i cukru, a także tłuszczu.
U mnie w domu najczęściej na śniadanie gotujemy owsiankę, jednak czasem przychodzi ochota by coś pochrupać z miseczki. Wtedy o to ratuje nas pyszna domowa granola !
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka otrąb żytnich
- 1 szklanka słonecznika
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- Łyżeczka cynamonu i imbiru
- 3 łyżki miodu
- Szklanka mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- Szklanka żurawiny suszonej
Suche składniki połączyć ze sobą w misce. W małym garnuszku podgrzać miód, olej i mleko, zlać suchą mieszankę płatków i wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć na blachę i piec 40 min w 170 stopniach. Pod koniec ostatnich 5 minut dodać żurawinę i wymieszać. Przechowywać w suchym słoiku.
Podczas pieczenia należy parę razy otworzyć piekarnik i przemieszać granolę szpatulą, by równomiernie się przypiekły.
Domowa granola jest zawsze najlepsza
OdpowiedzUsuń