wtorek, 5 stycznia 2016

Granola ze słonecznikiem i żurawiną


Wszyscy wiemy, że to co zrobione przez nas samych w domu jest najlepsze. Tym bardziej tyczy się to słodkich płatków, które kuszą dzieci i nawet dorosłych swoimi kolorowymi opakowaniami, pomysłowymi hasłami i reklamami. Większość płatków w tym wliczając te ''zdrowe'' składa się z prostych węglowodanów i cukru, a także tłuszczu.
U mnie w domu najczęściej na śniadanie gotujemy owsiankę, jednak czasem przychodzi ochota by coś pochrupać z miseczki. Wtedy o to ratuje nas pyszna domowa granola ! 


Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka otrąb żytnich
  • 1 szklanka słonecznika
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • Łyżeczka cynamonu i imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • Szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • Szklanka żurawiny suszonej



Suche składniki połączyć ze sobą w misce. W małym garnuszku podgrzać miód, olej i mleko, zlać suchą mieszankę płatków i wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć na blachę i piec 40 min w 170 stopniach. Pod koniec ostatnich 5 minut dodać żurawinę i wymieszać. Przechowywać w suchym słoiku.

Podczas pieczenia należy parę razy otworzyć piekarnik i przemieszać granolę szpatulą, by równomiernie się przypiekły.




1 komentarz: