czwartek, 4 września 2014

Bezglutenowa tarta czekoladowa z brzoskwiniami

 Pyszna tarta z odrobiną słonecznych brzoskwiń w kolorach lata :)


 Ciasto
  • 300g mąki (mieszanka jaglanej i owsianej)
  • 15g kakao
  • 100g masła
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
  • 400ml mleka
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • czekolada mleczna (80g)
  • 3 łyżki miodu
Kruszonka
  • 70g płatków owsianych
  • 100g orzechów włoskich
  • 20g masła
  • jajko
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Oprócz tego 
  • brzoskwinie 
  • wiórki kokosowe
  • otręby
 

Spód posypany otrębami.
 Mąkę,proszek,cukier i kakao wymieszać razem,dodać zimne masło pokrojone w kawałki oraz wodę (zimną!!) i wyrobić ciasto.Włożyć  do lodówki na ok.godzinę.W międzyczasie przygotować budyń,jednak wcześniej do gotującego mleka wrzucić czekoladę oraz miód,a następnie wlać budyń.Odstawić do ostygnięcia.Teraz czas na  kruszonkę.Orzechy posiekać na większe kawałki,nie za małe ale też nie za duże.Wymieszać je z cynamonem,płatkami,a potem dodać masło,jajko i miód.
Brzoskwinie pokroić na ćwiartki.

Formę wyłożyć ciastem,posypać spód otrębami.(Robię tak dlatego,by wchłonęły one sok z owoców,nie wiem czy ten pomysł się sprawdza,ale zawszę tak robię :))
Następnie wyłożyć brzoskwinie,posypać z wierzchu kokosem,nałożyć masę i wcześniej przygotowaną kruszonkę.
Piec ok.godziny w 170 stopniach.
Ewentualnie jeszcze ok.10 min w 180 jeśli ciasto wydawałoby się nie dopieczone. 


Forma wyłożona ciastem.
Krem na owoce.
Owoce na wierzchu.

Tarta przed pieczeniem.

Przepraszam,że połowa zdjęć nie jest zbyt ładna ale zdjęcia były robione wieczorem,a chyba wszyscy wiemy jakie jest wtedy światło ...



Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz