- 3kg gruszek (użyłam pół miękkich,a pół twardych)
- 200 g cukru
- Łyżeczka kurkumy i cynamonu
- 2 laski cynamonu
Twarde gruszki obieram ze skórki i wykrawam gniazda nasienne.Kroję na mniejsze kawałki i gotuję w thermomixie przez 55 minut obr.2 temp.Varoma po 20 minutach dorzucam cukier,kurkumę i cynamon,by wyszedł z niego aromat.
Robiąc ręcznie gruszki kroję na większą kostkę,wrzucam do dużego garnka zalewam połową szklanki wody,dodaję resztę składników,nastawiam na największy ogień i od momentu zagotowania skręcam na średnią moc.Co jakiś czas traktuję owoce widelcem lub ugniataczem do ziemniaków gotuję ok.1.5-2 godzin do powstania ''powidłowej'' konsystencji.
Gorące powidła przekładam do wyparzonych słoiczków,mocno zakręcam i kładę do dołu wieczkiem.
Robiąc ręcznie gruszki kroję na większą kostkę,wrzucam do dużego garnka zalewam połową szklanki wody,dodaję resztę składników,nastawiam na największy ogień i od momentu zagotowania skręcam na średnią moc.Co jakiś czas traktuję owoce widelcem lub ugniataczem do ziemniaków gotuję ok.1.5-2 godzin do powstania ''powidłowej'' konsystencji.
Gorące powidła przekładam do wyparzonych słoiczków,mocno zakręcam i kładę do dołu wieczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz