niedziela, 28 września 2014

Jesienne powidła z gruszek



  • 3kg gruszek (użyłam pół miękkich,a pół twardych)
  • 200 g cukru
  • Łyżeczka kurkumy i cynamonu
  • 2 laski cynamonu
Twarde gruszki obieram ze skórki i wykrawam gniazda nasienne.Kroję na mniejsze kawałki i gotuję w thermomixie przez 55 minut obr.2 temp.Varoma po 20 minutach dorzucam cukier,kurkumę i cynamon,by wyszedł z niego aromat.
Robiąc ręcznie gruszki kroję na większą kostkę,wrzucam do dużego garnka zalewam połową szklanki wody,dodaję resztę składników,nastawiam na największy ogień i od momentu zagotowania skręcam na średnią moc.Co jakiś czas traktuję owoce widelcem lub ugniataczem do ziemniaków gotuję ok.1.5-2 godzin do powstania ''powidłowej'' konsystencji.

 Gorące powidła przekładam do wyparzonych słoiczków,mocno zakręcam i kładę do dołu wieczkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz