Idealnie sprawdza się na grilla,dla odmiany zamiast przypalonych często na ''węgiel'' ziemniaczków.Można dodać jajka na twardo lub podsmażony boczek lub oliwki :)
8 średnich ziemniaków
papryka czerwona
cebula czerwona
3 świeże i małosolne ogórki
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
po łyżeczce soli i pieprzu
3 łyżki oleju
3 łyżki majonezu
pół szklanki jogurtu
2 łyżki musztardy
Ziemniaki gotujemy do momentu jak będą w pół miękkie,tak by przy krojeniu nie rozpadały się.
Paprykę kroimy w paseczki,ogórki w półplasterki,cebulę siekamy,rzodkiewki trzemy na cienkie plasterki.Cebulkę z koperkiem kroimy na kawałeczki.Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w misce z sokiem z cytryny,przyprawami i resztą składników przygotowując tzw.dresing.Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do dużej miski i zalewamy wcześniej przyrządzoną mieszanką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz