Mogę zapewnić, że ciasto jest pyszne, wilgotne, zdrowe i czaruje orzechowym posmakiem :)
- Po 170g mąki owsianej i ryżowej (zmiksowałam płatki i ryż)
- Po 50g orzechów laskowych i sezamu
- 3 jajka
- Szklanka ciepłego mleka
- 60 ml oleju
- 60g masła
- 50 cukru brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia i sody
- 2 łyżki kakao
- Łyżeczka kawy
- Po łyżeczce imbiru,cynamonu i gałki muszkatołowej
- 30 ml amaretto
- 50 sezamu
- 3 gruszki
- 3 garście słoneczniku
W themromixie włączamy wagę, odmierzamy 170g płaków owsianych i 170g ryżu, miksujemy na mąkę 40sek,/obr.10. Naczynie opróżniamy. Odmierzamy ponownie 50g orzechów i 50g sezamu, miskujemy 10sek./obr.10. W osobnej misce mieszamy dokładnie mąkę, zmiksowane orzechy, proszek, sodę, kakao, kawę, ziarna sezamu i przyprawy. Do thermomixia dodaję szklankę mleka,cukier i masło, podgrzewam temp.80 stopni, 2min./obr.3. Dodaję olej, jajka i amaretto, miskuję 20sek./obr.7. Następnie pomieszane suche składniki łączę z mokrymi i miksuję dokładnie 30sek./obr. 7-8. Umyte gruszki kroję w kostkę, umieszczam połowę na dnie okrągłej blachy, zalewam ciastem, drugą połowę gruszek układam na wierzchu ciasta i posypuję słonecznikiem.
Piec 40 minut w 175 stopniach.
Na początku,jeśli nie mamy mąki ryżowej i owsianej to miksujemy te ziarna na puch.Tak samo postępujemy z sezamem i orzechami,czyli miksujemy na mąkę.Suche składniki mieszamy dokładnie.Masło roztapiamy,ucieramy z jajkami,olejem i mlekiem,a także z likierem.Łączymy mieszankę suchą z mokrą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem.Gruszek nie obieram,myję je dokładnie pod wodą,kroję jedną gruszkę na 12 kawałków czyli dużą kostkę,delikatnie łączę z ciastem przekładam wszystko do małej tortownicy,posypuję słonecznikiem i piekę 40 minut w 175 stopniach.
wygląda magicznie i tak jesiennie, to ja sobie popatrzę, bo nie piekę i chyba nie zacznę :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń